Koka ketchup

image

Det tidigare tomatrekordet är nu slaget. Med dessa mängder tomater gäller det att variera sig. Solmogna, plockade och direkt in i munnen är ju förstås allra godast. Men det finns ju även gränsen för hur mycket tomater man hinner äta.
Så idag blev det en sats ketchup.
Efter lite googlande på recept slutade det ändå med att vi valde det som finns i vårt vältummade och nedstänkta exemplar av Safta sylta konservera utgiven av ICA-provkök 1972.

image

Tomatketchup
Ger ca 1kg färdig ketchup

1 kg tomater
2 små äpplen
1 gul lök
Vatten
4-5 vit pepparkorn
1/2 lagerblad
1 liten bit muskotblomma
1,5-2 msk salt
3-4 msk socker
1/2 msk ättika
1/2 msk vinäger

Skär tomat, äpplen och lök i klyftor. Lägg i en tjockbottnad gryta, tillsätt ytterst lite vatten samt vitpeppar,  lagerblad och muskotblomma.
Koka massan ca 15 min. eller tills den mosar sig. Rör då och då.
Passera massan medan den ännu är varm.
Häll tillbaka i grytan,  tillsätt salt och socker. Hetta hastigt upp till kokpunkten och koka ca 30 minuter. Smaksätt med ättika och vinäger.
Fyll ketchupen på flaskor och små burkar.

image

Nu väntar jag bara på att H ska tillverka den där älgfalukorven han pratar om. Blir perfekt med ketchup och bostongurka till den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s