Vårbrodd och vanilj

image

Vårbrodd Anthoxa’nthum odora’tum är ett vilt växande gräs som har smak av vanilj och bittermandel eller kola. Det kallas ibland vaniljegräs eller kolagräs. Av detta gräs kan man göra egen vaniljessence eller vaniljsocker. Eller varför inte vaniljsnaps till midsommar. Idag nöjde jag mig med de två första varianterna.

Vaniljsocker på Vårbrodd
0,5 dl sköljd och grovhackad vårbrodd
3 dl strösocker

Blanda gräs och socker i en glasburk. Låt stå i 5-10 dagar. Sila bort gräset. Sockret är nu fuktigt så lufttorka det i några dagar tills det är alldeles torrt och lägg sedan över det i en burk.

Vårbroddvanilj
0,5 dl grovt hackad vårbrodd
3 dl ren sprit
Sockerlag
1 dl socker
0,5-1 dl vatten

Blanda gräs och sprit i en burk eller flaska. Skaka burken.
Låt dra i 5-10 dagar och skaka burken då och då. Sila.
Koka en sockerlag och låt svalna.
Blanda och låt stå och mogna i 3 månader.

image

Advertisements

One thought on “Vårbrodd och vanilj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s