Sötebrödsdagar

image

I dessa tider då kolhydrater nästan är tabu ska det bröd man ändå vågar sig på att äta åtminstone vara gjort på surdeg. Men idag har jag gjort något nästintill politiskt inkorrekt – jag har bakat sötlimpa. Och inte vilken limpa som helst utan mormors golimpa. Trots alla ambitioner att vara nyttig kan jag inte hjälpa det men det här är barnsligt gott.

Mormors golimpa 3 bröd
5 dl fingervarmt vatten
Ca 1 kg rågsikt
250 g ”blött” farinsocker (knappt)
1 pkt jäst
2 ägg
2 tsk stött anis och fänkål
1 tsk salt
Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna (utom mjölet) i matberedaren och blanda väl.
Tillsätt rågsikten lite i taget. Degen ska vara ganska lös. Kör i matberedaren ca 5 minuter. Spara lite av rågsikten till utbaket?
Låter jäsa i bunken ca 1 timme.
Baka ut degen till tre bröd. Låter dem jäsa ytterligare minst 20 minuter. Grädda i 200 grader tills innertemperaturen på brödet är 98 grader.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s