Kolarhustruns pasta

Idag serverades det Pasta alla carbonara som söndagsmiddag. I Rom köpte vi en bit kindfläsk, guanciale som passar ypperligt till denna rätt. Receptet här nedan kommer från kokboken Italienska klassiker av Bo Hagström och Robert Maglia. Där kan man läsa att det finns en skröna som hävdar att rätten uppfanns hos familjerna som jobbade med att framställa träkol och svartpepparn skulle motsvara koldammet som kolaren drog med dig hem. Egentligen är det visst så att rätten kom till i södra Rom strax efter andra världskriget då det var svartabörshandel med de amerikanska soldaternas livsmedelsransoner bl.a. äggpulver och bacon.

Pasta alla carbonara
350 g finskares pancetta el salt sidfläsk
6 äggulor
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl fint riven Parmigiano Reggiano
400 g spaghetti
Svartpeppar
Olivolja
Persilja

Bryn pancettan gyllenbrun i lite olja. Sila av och spara ca 0,5 dl av flottet.
Rör ihop flottet med ägg, grädde och parmesan.
Koka spaghettin. Häll av vattnet och låt spaghettin vara kvar i kastrullen. Blanda spaghettin med såsen och pancettan. Värm och häll upp allt på ett stort fat. Servera med nymald svartpeppar, parmesan, lite olivolja och persilja.

20131027-190255.jpg
guanciale

20131027-190637.jpg
Pasta alla carbonara

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s