Ras-el-hanout

2013-05-09 16.47.10

Ras-el-hanout är en marockansk kryddblandning. Namnet är arabiska för något i stil med ”affärens bästa” och består av en mix av de bästa kryddor affären hade att erbjuda. Det finns antagligen en uppsjö varianter av ras-el-hanout men kryddblandningen innehåller en rad olika kryddor, över ett dussin olika minst. Den påse vi har innehåller bla galangal, torkade rosenknoppar, svartpeppar, ingefära, kardemumma, lavendel, kanel, koriander, cayennepeppar och en radda till. Ras-el-hanout används i grytor, till att gnida in kött eller som smaksättning i ris.

Marockansk lamm- och aprikosgryta

115 g torkade aprikoser

45 g smör

550 g lammgrytbitar

4 tsk ras-el-hanout

1 stor lök, tärnad

färsk koriander

salt

  • Häll kokande vatten över aprikoserna och låt de dra åt sig detta.
  • Smält smöret i grytan på låg värme och blanda i lök, lamm och ras-el-hanout. Värm det försiktigt i 2-3 minuter.
  • Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och sänk sedan värmen och låt det puttra ca 30-45 min.
  • Tillsätt sedan aprikoserna och vattnet de legat . Salta och låt koka ytterligare ca 30 minuter. Strö över koriander vid servering. Vi la också i lite tärnad gul zucchini i slutet.
  • Servera med couscous, ris eller bulgur.

2013-05-09 18.22.17

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s