Hemmamejeriet

Inspirerade av boken Expedition Mathantverk drog vi häromdagen igång med egen osttillverkning. Tre liter mjölk blev fyra klumpar mozarellaost. Resultatet blev sisådär. Konsistensen liknade mer halloumi. Förstår att osttillverkning är ett riktigt hantverk som kräver en hel del träning.

Pizzan gick åt i ett nafs och vi glömde helt bort att fota den. Osten blev bra på pizzan i alla fall.

Av vasslen som blir över när man gör ost kan man göra ricotta. Man låter vasslen syras ett dygn och sedan kokar man upp och silar. Det som blir kvar är ricotta. Vi höll på att skratta ihjäl oss när all vassle runnit genom silduken och på botten låg ca två matskedar ostmassa. Det räckte till varsin minidessert med hackade nötter och italiensk skogshonung. Lite men naggande gott.

2013-01-01 22.13.06

 

Annonser

2 thoughts on “Hemmamejeriet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s