Mandelmusselmums

2012-12-28 15.31.22

Det finns ju som bekant ett liv efter jul också. Och det man inte hann med innan jul kan man ju faktiskt göra efter. Jag hann aldrig baka några mandelmusslor men igår blev det av. Jag använde receptet från Sju sorters kakor men bytte ut lite av vetemjölet mot mandelmjöl. Dessutom gjorde jag halv sats för jag har inte tillräckligt många formar.

Igår blev det fika med grannarna och då bjöd vi på denna norrländska specialitet. Mandelmusslor med grädde och vattlingon.

Mandelmusslor ca 50 st

2 dl sötmandel

(4-5 bittermandlar)

200 g smör

1½ dl socker

1 ägg

4 dl vetemjöl

  • Skålla, skala och mal mandeln.
  • Rör smör och socker smidigt och blanda i mandeln, ägget och det mesta av mjölet.
  • Arbeta degen på bakbordet med resten av mjölet.
  • Låt vila i kylskåp minst en timme.
  • Forma degen till en smal rulle och skär i bitar. Klä de smörade formarna med degen.
  • Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen ca 8-9 minuter i 200 grader. Stjälp upp kakorna ur formarna på en gång.

5 tankar om “Mandelmusselmums

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s