Alfredo e Ada

Rom kryllar verkligen av restauranger. Hur alla kan överleva är en gåta men å andra sidan kommer det ju en och annan turist till Rom och romarna själva äter säkert mycket ute också. På vissa ställen stod inkastarna på rad och lockade med ”menu turistico” . Men om man bara viker runt nästa gathörn kan man hitta små, mer genuina restauranger. Vi brukar gå efter mottot ”ju mer upplyst och mindre myspys desto bättre ställe”. Ett ställe vi hört talas om innan vi åkte till Rom var Alfredo e Ada. Un buco, ett hål i väggen på en liten bakgata. Vi letade oss dit i mörkret på små smala gränder. Vi irrade bort oss några gånger men till slut hamnade vi rätt. Inga stora skyltar, bara en dörr där det stod Alfredo e Ada. Restaurangen har funnits här sedan 1946 och drevs först av det äkta paret Alfredo och Ada. När Alfredo dog drev Ada stället vidare ända upp i åttioårs åldern. Nu är även Ada död och idag är det hennes son Sergio  som står för ruljansen. Inte purung han heller.

Här hittar man inga turistmenyer. Faktiskt inga menyer över huvudtaget. Vi blir visade till ett av de fem marmorborden med enkla pappersdukar. Får välja mellan vitt eller rött vin.  När det är avklarat kommer det fram en karaff med vin, en kanna vatten och fyra dricksglas. Sedan rabblar Serigo upp några pastarätter (primi). Jag väljer en lasagne med kronärtskockor och H en carbonara. Däreftern är det dags för huvudrätten (secondi) och återigen rabblar Serigio snabbt upp några olika rätter. För mig blir det vitello, kalv och till Sergios stora förtjusning beställer H trippa, komage. ”Ett mycket bra val, den är utsökt!” Och alla rätterna är verkligen utsökta. Inte vackra men otroligt goda. Mat som antagligen stått och puttrat i timmar. Dessert finns inte utan efter maten får vi ett fat med kakor och Sergio fyller på mer vin i karaffen från en kran i väggen  och visar att vi ska doppa kakorna i vinet. En alldeles perfekt avslutning på en god middag. Priset för maten skrev han sedan ner på bordsduken. Det var den mest prisvärda och godaste middagen vi hade i Rom. Mätta på både mat och upplevelser beger vi oss sedan ut i romnatten och folkvimmlet några kvarter bort.

Alfredo e Ada hittar du på ViaBanchi Nuovi, 14

 

 

Trippa

Kalv med ärtor

”En måltid utan vin är som en dag utan sol”

En tanke på “Alfredo e Ada

  1. Vilken härllig matupplevelse. Nu började jag igen längta efter till Italien … Det är också sant som du skriver att dessa kulinariska pärlor hittar man där som inga inkastare finns. Det gäller att vara påläst!

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s