Kocktips #4

Fond/buljong

Grunden till en riktigt god soppa eller gryta är en god fond. Och allra godast blir den man gör själv. Ta till vara räk- eller kräftskalen, kycklingskrovet eller ben från lamm eller nöt. Rosta i ugnen och lägg sedan allt i en stor gryta och täck med vatten. Vill man kan man slänga i lite lök och morötter. Sedan sköter det sig själv. Låt allt småputtra lääänge. När man kokat ner allt till önskad mängd, ju längre tid desto mer koncentrerad smak, silar man bort resterna. Kvar finns en god fond som man kan frysa in i påsar eller burkar. Orkar man inte sätta igång med fondkoket direkt efter räkfesten kan man ju alltid frysa in skalen och koka vid senare tillfälle.

Lammfond

6 tankar om “Kocktips #4

 1. Tack för tipset. har varit lite dåligt med fondkok det sista tiden men jag har en gammal ”kock” vän som kokar jämnt sin fond själv. Skall nog bli bättre med det nu när man har tid!

  Kram

 2. Hej, går inte att kommentera i ekoshopping – men här kommer det …

  Så sant! det finns nog inte ekologiska butiker här i närheten, men man kan göra mycket även hemma mera miljövänligt.

  PS. har sparat en resept i en tidning där man visade hur man kan göra egen deodorant. Antar att det finns flera saker som man kunde göra själv om man tar sin tid och leta lite.

  Kram

  • Åh deodorantrecept låter spännande. Du får gärna dela med dig av det om du vill. Jag har inte glömt bort korvreceptet men min sambo har receptboken på jobbet. Jag skickar det så snart han kommer ihåg att ta hem den : )./Kram Anna

 3. Det här har jag aldrig gjort. Har fått för mig att det är krånglig, men när du beskriver verkar det ganska okomplicerat. Får väl testa helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s