Krubb i Krakow

Maten i Krakow kan man sammanfatta med mycket och billigt. Det är ju ofta en trevlig kombination. Vi har ätit på allt från mjölbarer till vad som sas vara Krakows lyxigaste restaurang.

Förrätt: Som förrätt verkar soppa vara populärt. På många ställen serverades några av sopporna i en skål av bröd med ett litet tillhörande lock i bröd. Som en jättesemla ungefär. Tyvärr hann vi inte med att smaka på det, men en god pumpasoppa åt jag första dagen då vi åt en tvårätters lunch för knappt 40 kronor.  

Varmrätt: Stora fat med mycket mat verkar gå hem.  Vi har provat köttfat med revben, korvar, kyckling, fläsk… Ja helt enkelt KÖTT i olika variationer. Till det serverades bovete och potatis. Fiskfat har också provats med helstekt fisk, friterade fiskar i olika varianter, bläckfiskringar mm. Och oavsett vad man beställer verkar det alltid finnas med lite kål i någon form. Vit eller röd – sur eller söt. Ja variationerna har varit många. På en judisk restaurang åt vi stora kåldolmar fyllda med kalvfärs och svampsås. På lyxrestaurangen åt vi kanin serverad under silverkupa, undrar om det inte fanns lite kål med också. Det var i alla fall en urgod rödbetssallad.

Dessert: Vi lärde oss snabbt att även desserterna och bakverken var stora. På ett konditori  beställde vi glada i hågen in varsin tårtbit av olika slag (man vill ju prova så många olika sorter som möjligt). När vi fikat färdigt insåg vi att EN tårtbit hade räckt för oss alla tre. Stora, gräddiga och mäktiga men vackra och ack så goda. Apelstrudel serverades på nästan varje restaurang och sista kvällen beställde vi in en och delade på. Det var alldeles lagom.

Dryck: Öl är väl det som passar bäst till mycket av den polska maten. På en restaurang kostade en ”stor stark” drygt 10 kronor medan kaffet kostade nästan 15 kr. Lite vin har det slunkit ner också och någon liten hutt vodka…

Det finns mycket som man skulle vilja prova, men till och med för mig finns det en begränsning för hur mycket man hinner och orkar äta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s