Dora

I veckan var vi tyvärr tvungna att ta bort en av våra hönor – Dora. Hon var en av dem som inte själv tog sig upp på sittpinnen och om man lyfte upp henne vinglade hon och ramlade efter en stund ner. Så i veckan började hon tappa balansen. Jag tänket att hon skadat sig när hon ramlat ner från sittpinnen men hon verkade inte ha ont någonstans. Hon åt och drack men lyckades inte riktigt hålla takten med resten av gänget. På natten låg en av de andra hönorna tillsammans med henne i ett hörn av hönshuset. På morgonen hade hon ännu svårare att hålla balansen och tippade omkull i ett. Men hon vill vara med de andra och kämpade på. Det var hemskt att lämna henne sådär. Jag kollade runt lite på nätet och hittade något som heter Mareks sjukdom (MDV) som på svenska även kallas hönsförlamning. Symptom- och åldersmässigt skulle det kunna vara denna sjukdom. Vi fattade beslutet att ta bort henne och även om det var  otäckt kändes det mycket värre att se henne vingla och ramla omkull hela tiden. Så nu består Skullalundflocken av tre tuppar och fyra hönor.

Annonser

4 thoughts on “Dora

  1. Åh vad tråkigt 😦 Låter som markes sjukdom. Då var det det enda rätta att ta bort henne. När vår första höna dog blev jag smått hysterisk och skickade henne på obduktion. Hon hade mareks. Men hon hade nog stått emot just det och dog istället av andra infektioner, i livmoder och luftvägar. Vi hade inte märkt något på henne. Det kändes så hemskt. Efter det hade vi en kyckling som började halta och snubbla. Det blev inte bättre. Vi tog bort den också för den hade säkert det. Hur ska ni göra med tupparna?

    • Jaa, tupparna…! Än så länge går det bra emd alla tre (?). Men vi måste nog snart göra oss av med två av dem. När ska man göra det? Och är det någon som är intresserade av två stiliga hedemoratuppar???

      • Så länge de inte slåss eller gapar allt för mycket så är det väl ingen panik! Finns ju dem som har flera tuppar i en flock men det verkar som om det är lättare om dom har ett par hönor var. Vi hade två en tid förra hösten och då var det aldrig någon fight, det var så stor åldersskillnad dem emellan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s