Här dansar herr gurka

I år ville det sig inte riktigt med våra frilandsgurkor. Det blev en (1)! Den får vi väl dela på under högtidliga former. Det fick bli köpesgurka för årets gurkinläggning.

Saltgurka

4 kg västeråsgurka

vatten, salt

körsbärs och/eller svarata vinbärsblad

dillkronor

150 gr.  pepparrot

1½ msk vitpepparkorn

Lag:

4 liter vatten

3 1/4 dl salt

1 tsk alun

2 tsk vinsten

4 dl ättiksprit eller 3/4 dl ättikssyra

  • Borsta gurkorna rena. Lägg dem i lätt saltat vatten (1 dl salt per liter vatten) över natten.
  • Skölj bladen och dillkronorna. Skala och skiva pepparroten.
  • Koka upp saltet med vattnet och tillsätt alun och vinsten. Tillsätt ättikan när lagen kallnat.
  • Varva de väl avrunna gurkorna i rengjorda burkar med blad, dillkronor, pepparrot och vitpepparkornen. Häll på den kalla lagen som bör täcka gurkorna.
  • Gurkorna är färdiga efter 3-4 veckor.

Receptet kommer från den gamle trotjänaren ”Safta, sylta, konservera”utgiven av ICA provkök 1972.

Gurkburkar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s