Rödbetssherry

Så här i skördetider kommer ett tips på vad man kan göra med sina rödbetor. Sherry. Den blir riktigt god och vi har förvånat många med att den är hemmagjord – och gjord på rödbetor. Godast är den om man lyckas spara den riktigt länge, gärna ett år. Då får den en fyllig smak och djupröd färg.

 

Rödbetssherry

10 medelstora rödbetor

2 pkt russin (500gram)

1,8 kg socker

1 rågbrödsskiva

50 gr. jäst

  • Rödbetorna skalas och skivas, kokas i 4 liter vatten till de blir ljusa. Spadet silas och spädes med vatten så att vätskan uppgår till 4 liter.
  • Häll sedan över i en stor skål/kastrull tillsammans med socker och russin. Låt det hela svalna något. Rågbrödsskivan täcks med jästen ( som en smörgås) och läggs ovanpå spadet med jästen nedåt.
  • Täck skålen ordentligt med plastfolie. Kontrollera då och då att vätskan uppgår tll 4 liter, späd med vatten vid behov.
  • Skålen ska stå i rumstemperatur i en månad. Sila sedan vätskan alternativt tappa ur med hävert till flaskor som bör stå ytterligare någon månad innan man dricker av den.
  • Får det stå ett år blir det riktigt bra!

 

Jäsning pågår

Annonser

2 thoughts on “Rödbetssherry

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s