Isop

Isop (Hyssopus officinalis)

Isopen är en lättodlad växt. Den är flerårig, blir ca 40 cm hög och breder lätt ut sig. Min  håller nästa på att ta över ena sidan av kryddlandet, så jag måste nog dela den till våren. Växten får massor av blå blommor. Den finns också i vitt eller rosa. Isopen drar till sig bin och fjärilar.

 

 

Jag har aldrig använt isop i matlagning men man kan använda bladen till fisk, kött eller lamm. Bladen har en lite bitter smak så man ska vara försiktig med hur mycket man tar. Bladen kan också användas för att krydda brännvin. Blommorna är ätbara och blir fina i till exempel en sallad.

Förr trodde man att isopen skyddade mot olyckor. Den ska även ha tillskrivits egenskaper som kunde bota krämpor, tex halsont eller dålig matlust.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s