Ernst kryddkrustad

 

 

Ernst kryddkrustad. Säg det snabbt fem gånger om ni kan…

Nåväl, nu var det inte tungvrickarövningar vi skulle ägna oss åt utan matlagning. Såg det här receptet i förra numret av Lantliv och tyckte att det verkade spännande. Gjorde som vanligt en liten egen variant. Har ju lite svårt att följa ett recept till punkt och pricka. För det första gjorde jag en halv sats av kryddkrustaden och använde portionsformar i stället för en pajform.

Egentligen ska det vara purjolök i fyllningen men jag tog silverlök eftersom vi har det i landet och använde både lök och blast. Här kommer i alla fall originalreceptet.

Kryddkrustad med purjolök

Krustad:

4 skivor smulat vitt bröd

50 g. hasselnötter

50 . hackade solrosfrön

1 pressad vitlökslyfta

1 tsk basilika

1 tsk rosmarin

50 g. smör

100 g. riven ost

fyllning:

1 stor purjolök i grova bitar

50 g. smör

2 msk vetemjöl

2 dl mjöl 2 msk creme fraiche

2 msk libbsticka

1 msk salvia

1 pressad vitlöksklyfta

salt och peppar

körsbärstomater

salvia till dekoration

  • Blanda alla ingredienser till krustaden i en matberedare. Tryck ut i pajform. Grädda krustaden i 200 grader ca 20 minuter.
  • Fräs purjon mjuk i smöret på låg värme. Pudra över mjölet. Häll på mjölken och creme fraichen, kryddorna och vitlöken. Salta och peppra och låt puttra i ca 5 minuter under omrörning.
  • Häll såsen i krustadformen. Dekorera med tomater och salvia blad. Låt svalna något innan servering.

Och resultatet.  Ja, ganska gott. Krustaden var godast. Fyllningen blev lite klistrig. Krustaden gör vi nog igen men då med en svampstuvning.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s