Honung

Skullalundhonung

När man håller på med slungning och tappning av honungen på burk blir det mycket ”spillhonung” som vi använder själva. Då kan det passa lägligt att baka en honungskaka. Jag gör en söt och maffig variant som jag tror ursprungligen kommer från boken Sockerkakor av Mia Öhrn och Claes Eriksson.

Honungskaka

100 g. osaltat smör

1 dl mjölk

 1 dl honung

2 ägg

2 dl socker

1½ tsk bakpulver

180 g. vetemjöl (ca 3 dl.)

1 dl riven mandel

(2-3 bittermandlar, rivna)

Mandelflagor till formen

1 dl honung att pensla kakan med (jag tycker att det räcker med ca ½ dl)

  • Smält smöret långsamt. Tillsätt mjölk och honung. Rör om och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker fluffigt, ca 3-4 minuter.
  • Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggvispet. Vänd ner den rivna mandeln och rör om. I ursprungsreceptet är det inte bittermandel men det tycker jag blir gott.
  • Tillsätt smör och mjölkblandningen och rör om.
  • Smörj en form och ”ströa” med mandelflagor i botten.
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter i 175 grader.
  • Låt kakan svalna något och vänd formen. Pensla ovansidan med mer honung

Honungskaka

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s