Mynta

Mynta (Mentha)

Mynta är en flerårig växt som kan bli upp till en meter hög. Den sprider sig lätt och ett bra tips är att plantera myntan i en stor plastkruka utan botten. Det minskar i alla fall risken att den tar över helt. Mynta finns i en uppsjö varianter men de vanligaste är kanske grönmynta (Mentha spicata) eller pepparmynta (Mentha x piperita). Mynta används som krydda till lammkött, eller i godis, te glass mm. Flera såser innehåller mynta. Bland annat engelsk myntasås eller indisk raita. Och icke att förglömma är myntan en viktig ingrediens i drinken mojito.

Så här gjorde jag min raita häromdagen. Det finns säkert tusen olika varianter på denna yoghurtsås. Passar bra till lamm eller eller grillat.

Raita

2-3 dl matlagningsyoghurt

½ gurka

ca 1 cm ingefära

myntablad efter tycke och smak (jag tog ca 2-3 msk hackad)

1 vitlöksklyfta

salt&peppar

  • Skala och hacka gurkan i små tärningar, salta och låt rinna av i ett durkslag.
  • Blanda gurka, riven ingefära, riven vitlök, hackad mynta med yoghurten.
  • Salta och peppra

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s