Rosmarin och salvia

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

 Rosmarinen blir cirka 50 centimeter hög. Rosmarin betyder ”havets dagg” och runt medelhavet växer den vilt som buskar. Hos oss klarar den inte att övervintra utomhus utan man får plantera den i kruka och låta den stå inne under vintern. Fast jag brukar inte få den att överleva ändå. Rosmarinen använder man  färsk eller  klipper av kvistar som man  torkar hängandes upp och ner. Rosmarin passar bra till lamm elelr annat kött. Man kan också krydda brännvin med den.

Salvia (Salvia officinalis)

Kryddsalvian kallas ibland också för läkesalvia. Te gjort på kryddsalvians blad kan i måttliga mängder vara blodsockersänkande. Den ska också hämma kroppens svett- och salivutsöndring.  I matlagning används salvian ofta  till feta rätter av får eller fågel.

Söndagens Lammfärspaj med rödbetor, getost och rosmarincrème innehöll såklart rosmarin men även salvia.

Recept hittar du här.

 Lammfärspaj

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s