Libbsticka

Libbsticka (Levisticum officinale)

Libbstickan kallas ibland också för selleriört. Den kan bli över två meter hög. Libbstickan kommer från södra europa och födes antagligen till våra breddgrader av romarna. Den har i länderna kring medelhavet odlats som läkeört och använts som urindrivande medel eller för att få igång menstruationen. Hos oss är det vanligaste användningsområdet nog som smaksättare i soppor och buljonger. Den har en väldigt kraftig smak så det behövs inga stora mängder.

Här är återigen ett recept från Sanna Töringe och boken Sannas kokbok.

Pyttans kyckling med libbsticka

Dela en liten kyckling i två delar. Jag använde istället kycklinglår. Salta och peppra på alla håll. Gör två bollar av slätbladig persilja och späd libbsticka. Det ska vara ungefär hälften av varje. Stoppa en ”boll” i varje kycklingdel, eller i mitt fall under kycklinglåren, tillsammans med en klick smör och citron. Lägg kycklingbitarna i en smord form men det gröna nedåt. Mer smör och citron över kycklingen. In i ugnen 200 grader 150 grader ca 40-45 minuter.

Kyckling, färskpotatis och sallad på blandade blad, hyvlad sparris och parmesan.

Så gott så att jag nästan ramlade av stolen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s