Spansk körvel

Spansk körvel

Spansk körvel (Myrrhis odorata) är en flerårig växt som kan bli hela 150 cm hög. Växten har en anisliknande smak. Spansk körvel kan användas som brännvinskrydda och till såser, soppor och stuvningar.  Bladen fungerar utmärkt i rabarber- och krusbärsrätter eftersom de mildrar den sura smaken. Detta gör att det går åt mindre socker. Bladen kan också hackas och användas i sallader.

Här är en soppa som egentligen ska göras på dansk körvel men jag har gjort en ”spansk variant”. Receptet kommer från ett tidigare nummer av Lantliv och jag tror att det är Sanna Töringe som är upphovskvinnan.

Körvelsoppa
(4 port)

4 späda lökar med blast

½ kg färskpotatis

5 dl körvel

smör att fräsa löken i

1 liter svag grönsaksbuljong

2 äggulor

1½ dl grädde

  • Hacka eller skiva löken och tvätta potatisen. Hacka körveln.
  • Fräs löken och häll på buljongen. Skiva potatisen och lägg i. Låt koka tills potatisen är nästan mjuk.
  • Blanda äggulorna med grädden och vispa ner i den varma soppan. Rör ner den hackade körveln och smaka av med salt.

Annonser

2 thoughts on “Spansk körvel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s