Fikaförberedelser

Idag har det varit blåsigt och lite småkyligt. Bra bakväder med andra ord. Passade på att fylla frysen med lite fikabröd för framtida fikastunder ute i solen. Bakade en rulltårta och potatislätta citronkakor.

Dessutom blev det min absoluta sommarfavortit – lavendelskorpor. Jag använder receptet som finns i ”Rosendahls Trädgårdscafé” av Monika Ahlberg. Boken är har rätt många år på nacken nu men jag tycker att den är helt fantastisk och håller fortfarande. Jag blir sugen på att baka och laga nästan allt i boken. Prova skorporna med ett glas saft.

Lavendelskorpor

120 g sötmandel

2 dl lavendelsocker (jag tar 2 dl vanligt socker och några tsk lavendelblommor)

2 ägg

1 tsk salt

ca 5-6 dl vetemjöl (jag använde bara 4 dl)

1 tsk bakpulver

100 g grovhackad mörk choklad

Till pensling: 1 äggvita

  • Mal en tredjedel av mandeln fint och resten hackas mycket grovt.
  • Blanda mandel, ägg, socker och salt. Tillsätt 3 dl av vetemjölet blandat med bakpulvret, därefter den lätt mjölade chokladen. Till slut blandas resten av mjölet ner lite i taget. Passa så att det inte blir för mycket.
  • Rulla längder som läggs på en plåt. Pensla dem med äggvita.
  • Grädda i 180 grader i cirka 15-20 minuter.
  • Skär längderna i skorpsnittar och torka dem i 100 grader i ca 30-40 minuter.

 

 

 

Annonser

6 thoughts on “Fikaförberedelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s